Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε

Book tour & a Giveaway: Έδωσα υπόσχεση, της Γλυκερίας Κακούρη

Τίτλος: Έδωσα Υπόσχεση 
Συγγραφέας:  Γλυκερία Κακούρη
Κατηγορία:  Μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Ανάτυπο
Εκδόθηκε: 2020

Μαλακοπή Καππαδοκίας, 1920

Ο Μελέτιος, ένα οχτάχρονο αγόρι οδηγείται από τους γονείς του σε φιλικό σπίτι για τα «μπεσίκ κερτμεσί» (παιδικά αρραβωνιάσματα). Αποστολή του το σημάδεμα της κούνιας της «νύφης», ενός μωρού σαράντα ημερών, στο οποίο δίνει την πρώτη του υπόσχεση. Υπόσχεση γάμου.         

Ελλάδα, 1940

  Ύστερα από σοβαρό τραυματισμό στα βουνά της Πίνδου, ο Μελέτιος διαπιστώνει ότι οφείλει τη ζωή του σε έναν… άγγελο. Ποια είναι αυτή η λευκή οπτασία, που τον μαγεύει με τα λόγια της και του ξυπνά χαμένες αναμνήσεις; Ποια η σχέση της με τον μακρινό τόπο της Καππαδοκίας; Πού βρίσκονται οι πονεμένοι του γονείς, οι επτά αδερφές του, αγαπημένες μορφές του παρελθόντος; Και κείνος ο παιδικός φίλος, που η φωνή του αντηχεί ακόμα στα ηφαιστειογενή πετρώματα; «Έδωσες υπόσχεση, Μελέτιε, έδωσες υπόσχεση!»

Links: Εκδόσεις Ανάτυπο  | goodreadsbiblionet  |   public  |  Πρωτοπορία  |

Η θεατρική παράσταση «Έδωσα Υπόσχεση», βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα, έχει ανέβει 8 φορές από τη θεατρική ομάδα του 2ου Γυμνασίου-2ου ΓΕΛ Πυλαίας σε θεατρικές σκηνές και σχολεία σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.  (Αναφέρω ενδεικτικά: Κινηματοθέατρον Αλέξανδρος, Θεσσαλονίκη, Μάιος 2018, Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου Χαλκιδικής, Δεκέμβρης 2018, Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας, Θεσσαλονίκη, Δεκέμβρης 2018) Τον Μάρτη του 2019 απέσπασε το Βραβείο Κοινού στους Πανελλήνιους Αγώνες Τέχνης των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη. Η υπέροχη συνεργασία με τους μαθητές, η αγάπη και ο ενθουσιασμός που έδειξαν, το νοερό μας ταξίδι στα μέρη της Καππαδοκίας, η γαλήνη και η συγκίνηση που εξέπεμπε το έργο, η φορτισμένη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, απογείωσαν την παράσταση, κι έτσι γεννήθηκε η σκέψη της έκδοσης σε έντυπη μορφή και της θεατρικής διασκευής του βιβλίου, προκειμένου να βιώσουν κι άλλες θεατρικές ομάδες τη μαγευτική εμπειρία που ζήσαμε εμείς.

Διαγωνισμός

Το fancyowl.gr σε συνεργασία με την συγγραφέα Γλυκερία Κακούρη @glykeriakakouri και τις εκδόσεις @ekdoseis.anatypo ετοίμασαν έναν Instagram διαγωνισμό στο προφίλ της @ikaria_books_and_chocolate

Τα δώρα του νικητή είναι ένα αντίτυπο του βιβλίου “Έδωσα Υπόσχεη” και μία θήκη για σελιδοδείκτες από το @fancyowl.gr. Ο διαγωνισμός λήγει στις 06/10/2020.

Συνέντευξη με τη συγγραφέα

Think pink carrie on

Είναι δύσκολο να ολοκληρώσεις ένα βιβλίο; 

Για να ολοκληρωθεί ένα βιβλίο χρειάζεται επιμονή, θέληση και κυρίως πειθαρχία. Είναι πιο εύκολο να το φανταστείς. Πιο εύκολο να το ξεκινήσεις και να αρχίσεις να καταγράφεις τις ιδέες σου. Είναι όμως δύσκολο να το συνεχίσεις, να το ολοκληρώσεις, να το διαβάσεις, να το ξαναδουλέψεις, αν χρειαστεί. Απαιτούνται ώρες δουλειάς. Δεν αρκεί μόνο η έμπνευση. Χρειάζεται η αφοσίωση του συγγραφέα στο έργο του.

iliadamichailidi

Πείτε μας τα συναισθήματα/ σχόλια σας που το βιβλίο σας έγινε θεατρικο έργο

Είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη, που το βιβλίο μου έγινε θεατρικό έργο. Αν και πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές μορφές τέχνης, και στις δύο περιπτώσεις είχα τη χαρά να μοιραστώ με τους γύρω μου ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την όμορφη συνεργασία που είχαμε κατά τη διάρκεια των προβών και τη μαγική ατμόσφαιρα, που βιώσαμε στην παράσταση, μια φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα και γαλήνη, την οποία καταφέραμε να μεταδώσουμε στους θεατές.

ikaria_books_and_chocolate

Τι σας έδωσε την ιδέα για την βασική πλοκή του βιβλίου σας;

Το μυθιστόρημα «Έδωσα Υπόσχεση» βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Τα κύρια πρόσωπα ήταν υπαρκτά και η βασική πλοκή, όσο απίστευτη κι αν φαίνεται, στηρίζεται σε αληθινά βιώματα. Συχνά η ζωή ξεπερνά και την ίδια τη φαντασία. Φυσικά, απαραίτητο στοιχείο ενός μυθιστορήματος είναι η μυθοπλασία, η οποία βοηθά τον συγγραφέα να ξεδιπλώσει τους χαρακτήρες των ηρώων και να «δέσει» μεταξύ τους πρόσωπα και γεγονότα, ώστε να προκύψει μια ολοκληρωμένη ιστορία.

social_lurking

Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η μεταφορά του βίβλίου σας σε θεατρικό έργο και τι διαδικασία ακολουθήσατε για να πραγματοποιηθεί;

Όσο ενθουσιασμένη κι αν ήμουν με το εγχείρημα, θα έλεγα ότι ήταν δύσκολη η μεταφορά του βιβλίου μου σε θεατρικό έργο. Το βιβλίο ήταν πολυσέλιδο, με πολλούς ήρωες και παράλληλες ιστορίες, με συχνή αλλαγή τόπων, χρόνου και αναφορά σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Από την αρχή καλέστηκα να επιλέξω τι θα χρησιμοποιούσα και τι θα αφαιρούσα, ποια θα ήταν τα κεντρικά σημεία, στα οποία έπρεπε να εστιάσω, ώστε σε μια παράσταση μιάμισης ώρας να χωρέσει ένα ολόκληρο βιβλίο, ένας ολόκληρος κόσμος, η τραγωδία της προσφυγιάς, όπου θα αναδεικνύονταν οι κύριοι ήρωες του έργου, με τους οποίους θα ταυτίζονταν οι θεατές και παράλληλα θα προβάλλονταν τα κύρια μηνύματά του χωρίς να αδικηθεί το βιβλίο.

Προς μεγάλη μου έκπληξη οι μαθητές μου ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σ’ αυτό το κάλεσμα, και με πολύ μεράκι, προσήλωση και αφιέρωση πολύτιμου προσωπικού χρόνου απ’ όλους μας, στηριγμένοι αποκλειστικά στα μέσα που διαθέταμε-χωρίς οικονομικό κόστος-φτάσαμε στο αξιόλογο αποτέλεσμα, σε μια υπέροχη παράσταση, για την οποία είμαστε περήφανοι.

nonouka_book_lover

Ποσο δύσκολο είναι να γίνει κάποιος συγγραφέας ; 

Όταν κάποιος αγαπά τα βιβλία, το διάβασμα, τη συγγραφή, και καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς αυτά, τότε μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας εκκολαπτόμενος συγγραφέας. Από κει και πέρα, χρειάζεται δουλειά, εξάσκηση, αφιέρωση πολύτιμου χρόνου. Όσο περισσότερο διαβάζεις και γράφεις, τόσο περισσότερα μαθαίνεις και εξελίσσεσαι.

Πιστεύω ότι, αν πραγματικά αγαπάς τη συγγραφή, δεν είναι δύσκολο να γίνεις συγγραφέας. Είναι μονόδρομος για σένα. Αρκεί να την υπηρετήσεις σωστά και με συνέπεια.

insatiable_readings

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα έχει τις βάσεις της ιστορίας του πάνω σε αληθινά γεγονότα και ορθές χρονολογικές αναφορές. Πιστεύετε πως αυτή η κατηγορία βιβλίων έχει περισσότερες δυσκολίες στην μεταφορά τους στο χαρτί από ένα “απλό” μυθιστόρημα; Και γιατι;

Η δυσκολία σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα έγκειται στο ότι πρέπει να προηγηθεί έρευνα, συλλογή στοιχείων για την αναπαράσταση της εκάστοτε εποχής. Και αφού συμβεί αυτό, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή εκ μέρους του συγγραφέα, ώστε να μην κουράζει τον αναγνώστη με ένα πλήθος ιστορικών πληροφοριών, αλλά να εντάσσει κάθε ιστορική αναφορά και περιγραφή γεγονότος ομαλά και αβίαστα στην πλοκή του βιβλίου.

Για μένα, αυτή είναι η «μαγεία», το κάτι διαφορετικό, που μου προσφέρει το ιστορικό μυθιστόρημα. Το νοερό μου ταξίδι στον χρόνο, στο οποίο επιχειρώ να κάνω κοινωνούς και τους αναγνώστες, είναι μια καινούρια πρόκληση, μια νέα γνώση και εμπειρία, την οποία απολαμβάνω κατά τη διάρκεια της συγγραφής.

Θα προσθέσω ότι ίσως διαθέτει κανείς και μια μικρή «ευκολία», όταν ξεκινά ένα ιστορικό μυθιστόρημα, επειδή υπάρχει μια «πρώτη ύλη», ένα υπόστρωμα. Δεν βασίζεται ο συγγραφέας αποκλειστικά στην φαντασία του. Βρίσκω υπέροχο το πάντρεμα μυθοπλασίας και ιστορίας, το οποίο αποτελεί, πιστεύω, τον λόγο που τα ιστορικά μυθιστορήματα μαγνητίζουν τους αναγνώστες.

lefkisbooks

Θέλατε πάντα να γράψετε ένα βιβλίο για την εποχή του 1940 και αν ναι τις σας επηρέασε για αυτό?Όταν ξεκίνησα να γράφω, δεν είχα μπει στη διαδικασία να σκεφτώ αν ήθελα να γράψω για κάποια συγκεκριμένη εποχή. Με την πάροδο του χρόνου όμως, και καθώς άκουγα τους μεγαλύτερους να διηγούνται ιστορίες από το παρελθόν, μου γεννήθηκε η επιθυμία να γράψω κάτι, που θα αναφερόταν σε μια άλλη εποχή, διαφορετική από τη δική μας, με πρωταγωνιστές ανθρώπους, που μεγάλωσαν διαφορετικά από μας, κάτω από δύσκολες συνθήκες, με άλλες προσλαμβάνουσες. Για μένα αυτό αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα. Το «Έδωσα Υπόσχεση» καλύπτει μια μεγάλη χρονική περίοδο, σχεδόν το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, και ειλικρινά απόλαυσα τη συλλογή στοιχείων και τη διαδικασία της έρευνάς μου σε βιβλιοθήκες και διαδίκτυο. Σίγουρα, θα ήθελα να το ξανακάνω!

Γνωρίστε την συγγραφέα Γλυκερία Κακούρη

  Η Γλυκερία Θ.Κακούρη γεννήθηκε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας. Η αγάπη της για τη λογοτεχνία την οδήγησε να φοιτήσει στο τμήμα φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με τη συγγραφή, τη ζωγραφική και το θέατρο. Έχει τιμηθεί με επαίνους και βραβεία σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες έμμετρου και πεζού λόγου. Το ιστορικό της μυθιστόρημα «Έδωσα Υπόσχεση» το διασκεύασε θεατρικά και το ανέβασε με τους μαθητές της με μεγάλη επιτυχία αποσπώντας το Βραβείο Κοινού στους Πανελλήνιους Αγώνες Τέχνης 2019 των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.

Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως φιλόλογος.

 Έργα της:

«Ανάμεσα σε δύο κόσμους», μυθιστόρημα, εκδόσεις Ερωδιός,2005, επανέκδοση εκδόσεις Ανάτυπο 2019

«Περιμένοντας την Άνοιξη», μυθιστόρημα, εκδόσεις Ερωδιός, 2010,

«Ο Τεμπελάκος», παραμύθι, Δυάς Εκδοτική, 2011

«Ένοχες Σιωπές», μυθιστόρημα, Δυάς Εκδοτική, 2014

« Έδωσα Υπόσχεση», μυθιστόρημα, Εκδόσεις Ανάτυπο, 2017

«Έδωσα Υπόσχεση», θεατρικό, Εκδόσεις Ανάτυπο, 2019

Social Media Links:  goodreads   |   instagram   | facebook  |  blog   |

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: